Semalam, Hari ini & Selamanya..

Lilypie 2nd Birthday Ticker

Wednesday, March 08, 2006

Resapi Cincuan

hari tu kak wan ade mintak aku rasepi cincuan ikan tenggiri.. so hari ni aku tunaikan permintaan tu. Masakan ni senang je kalo tak sempat nak masak lauk yg spaciel tu try le buat lauk ni. Sumer main campak2 je...

Cincuan Ikan Tenggiri.

bahan bahan( secara basic je)

*ikan tenggiri sekeping
*bawang putih- 2-3 ulas = di hiris halus
*bawang besar- 1 bijik = di hiris halus
*bawang kecil- 2-3 ulas = di hiris halus
* cili hidup (merah) = di hiris halus
*halia- sebesar ibu jari/ kalo yg suka rasa halia tu boleh taruk lebih = di hiris halus
*air asam
*garam & aji
*kicap = satu sudu teh
*minyak

cara-caranya

1. Ikan tenggiri tu goreng dulu lah (guna kunyit & garam je) dan ketepikan.
2. Tumis bawang putih, bawang besar, bawang kecil, cili hidup & halia yg telah di hiris tu (boleh gunakan minyak yg goreng ikan td.)
3. Setelah kekuning2, masuk kan sikit air asam, garam, aji & kicap secukup rasa.
4. Setelah mendidih & naik minyak, masuk kan ikan tenggiri yg telah di gorang tu.
5. Siap untk dihidang......

Senang kan resepi ni.. so boleh lah cuba ye kak wan. Sorry lah kat sini tak leh post gambarnya.. tak mahir lg bab2 meng post gambar ni.. Ah kak lady (ops... sorry kak sya lah) nak mintak tlg post kan gambar cincuan tu kat blog kak Lady (kak sya) boleh tak...? mesti semua org nak tgk rupanya cam ne...

8 Comments:

At 5:52 PM, Blogger Sya said...

kak sya kalau tak der ikan, ikan bilis pun jadi dan telur... bestnya

 
At 11:04 AM, Blogger kasutVINCCI said...

lem, best nya resepi. Kv baru jer beli ikan tenggiri kat pasar tadi. Nak petang nak try la utk dinner.

 
At 1:13 PM, Blogger lempoyak said...

kak sya : cam ne boleh tersalah boh nama kak lady kat n3 tu..(malunya), yg benar nya nak mintak kak sya postkan pic cincuan tu kat blog kak sya.. Sebenarnya lauk cincuan ni boleh di bagai2 kan.. kalo sardin pun sedap gak kan..

kV : cuba jgn tak cuba ye kv..

 
At 4:11 PM, Blogger Kopi Suam said...

Lempoyak,
kalau mak we aku masak dia letak belacan sikit secubit pun cukup. Selain dari cili merah dia hiris2 gak cili padi halus2..lagi mengancam...uisshh terus lapar....

 
At 6:29 PM, Blogger uDA said...

baru nak tanya..camana rupa cincuan tu? tak pernah dengar plak sebelum ni..hehehe

 
At 10:44 AM, Blogger aNIe said...

lempoyak...masak cincuan tu sedapnya...kak lady pun suka masak cincuan ni...kalau sardin masak cincuan pun sedap...

alahai lempoyak...kalau nak antar kat blog kak lady pun apa salahnya...kecik tapak tgn...padang bola ditadahkan...hehehhe

 
At 11:51 AM, Blogger lempoyak said...

ks : ikut cita rasa masing2.. kengkadang aku pun suka bubuh black papper skit baru lah mengancam skit rasanya.

uda : kalau nak tgk rupa nya nanti mintaklah kak sya/kak lady post pic nya.. kita x pandai lg nak uplod gambar kat blog..

kak lady : kalau dah sudi apa salahnya.. nanti boleh lah kak lady postkan pic ramai nak tau cam ne rupa kuah cincuan tu...

 
At 6:01 PM, Blogger Sya said...

nanti kak sya masak cincuan dan amik gambar.. k..

 

Post a Comment

<< Home